EMDR

EMDR ( Eye Movement Desensitization and Reprocessing ) een bewezen effectieve therapeutische methode bij uiteenlopende klachten. Wordt veel ingezet bij mensen die last blijven houden van gevolgen heftige – traumatische ervaringen. Inmiddels is gebleken dat EMDR bij meer probleemgebieden ingezet kan worden zoals trauma, paniekaanvallen, onverwerkte rouw, onverwerkte herinneringen, angsten en fobieën, stress, verslavingen en andere klachten.

EMDR… misschien iets voor jou?

Ook al verwerken we veel heftige – ingrijpende ervaringen op eigen kracht. Toch kan het gebeuren dat je vervelende en aanhoudende klachten ontwikkelt zoals o.a. nare dromen, slecht slapen, stress, vermoeidheid, alertheid, concentratie en/of geheugenprobleem, herbelevingen, kort lontje.  Dan lijkt het verstandig om nu wel hulp te gaan zoeken.

Herken je dit ook?

EMDR-behandeling (vaak onderdeel van een behandeling) kan ingezet worden bij verschillende uiteenlopende hulpvragen:

  • Het meisje dat een nare ervaring heeft meegemaakt in het ziekenhuis en hierdoor niet meer goed slaapt en huilt als haar moeder even uit het zicht is.
  • De man die stelselmatig werd gepest op school en hierdoor een negatief zelfbeeld heeft ontwikkeld en heel onzeker is geworden. De machteloosheid die hij toen ervaarde met emdr weer omzetten naar versterkend gedrag.
  • De vrouw die in haar jeugd misbruikt is en hier nog herbelevingen en nachtmerries van heeft, schaamte en schuld voelt.
  • Andere ingangen voor emdr: geweldservaringen, krenkingen in de jeugd en/ of volwassenheid, verlieservaringen, negatief zelfbeeld, vastlopende rouw, angsten en fobieën etc. 

Ik heb dankbaar werk, als ik zie hoe cliënten na behandeling en EMDR weer in een nieuw evenwicht met zichzelf komen. De ballast van het verleden niet meer in het heden beleven.

Twijfel je of EMDR iets voor jou kan betekenen neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Hoe werkt EMDR?

EMDR-behandeling kan op zichzelf staan maar het wordt ook vaak ingezet als een onderdeel van een behandeling. Dit hangt af van de hulpvraag – en klachten die je ervaart.

EMDR helpt bij het opnieuw verwerken van heftige – traumatische ervaring(en). Ervaringen die je nog dagelijks bezighouden of beelden die je nog steeds op je netvlies hebt staan, ook al is het van jaren geleden. Je hersenen hebben het dan nog niet goed verwerkt zoals ze dat met andere ervaringen doen. Het moment – de ervaring – het gevoel lijkt dan “bevroren in de tijd” en kan getriggerd worden door dagelijkse gebeurtenissen is het heden. Dit kan een negatief effect hebben op hoe je de wereld ziet in relatie met andere mensen.

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van EMDR op de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Niet alles is duidelijk maar we weten wel dat een (of meerdere) EMDR-sessie de normale verwerking alsnog door de hersenen wordt opgestart, waardoor je niet langer de beelden en gevoelens op dezelfde manier herleeft – beleeft als je aan een gebeurtenis denkt. De gebeurtenis en of herinnering ga je dan op een minder storende manier zien en ervaren. 

Ervaringen EMDR

Lees verder
”EMDR heeft mijn leven enorm veranderd, eindelijk ben ik van mijn herbelevingen af.”
Lees verder
”Door EMDR in combinatie met stress reductie ervaar ik weer rust in mijn lichaam en hoofd.“
Lees verder
”Ik ben zo ontzettend blij met Bea, ik heb mijn leven weer terug. Weg zijn alle trauma blokkades, ik weet niet wat me overkomt.”
Lees verder
”EMDR heeft mijn leven enorm veranderd, eindelijk ben ik van mijn herbelevingen af.”
Lees verder
”Door EMDR in combinatie met stress reductie ervaar ik weer rust in mijn lichaam en hoofd.“
Lees verder
”Ik ben zo ontzettend blij met Bea, ik heb mijn leven weer terug. Weg zijn alle trauma blokkades, ik weet niet wat me overkomt.”
Vorige
Volgende