Gelukkige ouders

Gelukkige ouders zorgen voor gelukkige kinderen

Laatst kwam een depressieve moeder bij mij. Zij vond haar twee kinderen lastig en vervelend, omdat ze niet naar haar luisterden en geen rekening met haar hielden.

Intake

Tijdens de intake bleek dat de vrouw al langere tijd overbelast en depressief was. De moeder was in een neerwaartse spiraal terecht gekomen, had een negatief zelfbeeld en kwam tot niets. Voor de buitenwereld deed ze alsof alles gezellig en goed was, maar ondertussen zat ze erg in de knoop met zichzelf.

Begeleiding

  • Ik heb de depressie aangepakt met aandachtsgerichte cognitieve therapie. Zo heeft de moeder inzicht gekregen in haar denkpatronen, emoties en gedrag en kon ze structuur aanbrengen in het gezin.
  • Om het lichaamsbewustzijn te verhogen en ontspanning te ervaren in lichaam en geest heb ik mindfulness toegepast.
  • Met de bewustwordingsmethode van het Systemisch Werk (familieopstelling) hebben we de interactie binnen de gezinstructuur zichtbaar gemaakt. Door dit inzicht keek de moeder weer met een andere blik naar zichzelf en haar kinderen en kon ze anders met ze omgaan. Ook opvoedingsondersteunende tips maakten deel uit van mijn begeleiding.

Resultaat

De depressie is verdwenen. De moeder is in beweging gekomen en onderneemt weer activiteiten. Ze zegt dat haar kinderen weer luisteren en geniet van ze. Mijn credo hierbij is: ’Gelukkige ouders zorgen voor gelukkige kinderen en gelukkige kinderen voor gelukkige ouders’.