Uitleg emdr

Wat is EMDR

 

EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing) is een therapeutische behandelmethode die toegepast kan worden bij allerlei soorten klachten. 

Uit diverse studies en ervaringen is gebleken dat EMDR bij diverse klachten effectief werkt, zoals trauma, paniekaanvallen, onverwerkte rouw, onverwerkte herinneringen, angsten en fobieën, stress, verslavingen en andere klachten

 

Hoe werkt EMDR? 

 

EMDR helpt bij het opnieuw verwerken van heftige – traumatische ervaring(en). Ervaringen die je nog dagelijks bezighouden of beelden die je nog steeds op je netvlies hebt staan, ook al is het van jaren geleden. Je hersenen hebben het dan nog niet goed verwerkt zoals ze dat met andere ervaringen doen. Het moment – de ervaring – het gevoel lijkt dan “bevroren in de tijd” en kan getriggerd  worden door dagelijkse gebeurtenissen is het heden. Dit kan een negatief effect hebben op hoe je de wereld ziet in relatie met andere mensen.

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van  EMDR op de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Niet alles is duidelijk maar we weten wel dat een (of meerdere) EMDR-sessie de normale verwerking alsnog door de hersenen wordt opgestart, waardoor je niet langer de beelden en gevoelens op dezelfde manier herleeft – beleeft als je aan een gebeurtenis denkt. De gebeurtenis en of herinnering ga je dan op een minder storende manier zien en ervaren. 

 

Wat je ook moet weten

 

EMDR behandeling kan op zichzelf staan maar het wordt ook vaak ingezet als een onderdeel van een behandeling. Dit hangt af van de hulpvraag – en klachten die je ervaart.